Uit balans door Corona



Uit balans door Corona


Danielle kon met de tips van de balanscoach weer verder

Daniëlle werkt al maanden vanuit huis. Niet van 9 tot 5, maar eerder van 8 tot ’s avonds laat. En dat blijft nog zo tot zeker ergens ver in 2021.  Ze mist de harde stop aan het einde van de werkdag en haar vrije tijd in de avonden. Balanscoach Michelle denkt met haar mee.

Daniëlle geeft aan dat het pittig is, maar het werk gewoon moet gebeuren. Ze zit in een speciaal team binnen haar organisatie wat zich richt op corona. Zonder hun inzet komen veel van de klanten waar ze voor werkt in grote problemen. ‘Als wij het niet oplossen, zijn zij de klos. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben.’

Net als veel van haar collega’s heeft ze de schouders eronder gezet, maar ondertussen is de rek er wel een beetje uit . “Mijn huis voelt als kantoor. Ik ben echt toe aan vakantie. Niet dat we ver weg gaan, maar het zou fijn zijn als mijn huis weer gewoon even thuis is,” zegt ze. 

De voordelen van het thuiswerken ziet ze zeker wel. “Dat was ik al een beetje gewend en ik denk ook dat het efficiënter is. Voorheen werkte ik 2 dagen thuis en 3 dagen op kantoor. Mijn reistijd was 3 uur per dag, dus je bespaart een hoop tijd. Maar dat vult zich met extra werk en ondertussen heb ik wel geleerd dat juist die treinreis zorgde voor een ‘harde stop’ op het einde van de dag. Je moest wel afronden om je verbinding te halen. Dat was voor mij het schakelmomentje. Nu werken we gewoon door en mijn vriend zet een bordje met eten voor bij de computer neer. Hij vind het prima en snapt dat we dit doen omdat we voor hele kwetsbare mensen werken. Gelukkig kan hij ook heel lekker koken”.

Perspectief

"Dit blijft voorlopig nog wel even zo. Waarschijnlijk gaat onze organisatie op termijn ook niet meer terug naar de manier van vroeger. Er gaat een verschuiving plaatsvinden, waarbij kantoor meer een sociale aangelegenheid wordt. Voor een brainstorm of sparren met je je collega’s. Werken kunnen we perfect thuis, daarvoor hoef ik ook niet op kantoor te zitten. Maar ik ben blij dat we elkaar in ieder geval weer mogen zien. Ik mis ze wel echt; de collega’s. Je spart toch makkelijker als je elkaar ziet, dan via een Teams-vergadering".

Werk- en privé balans

Onze balanscoach vraagt of ze wel eens heeft geprobeerd het aan te kaarten. "Jazeker", beaamt Daniëlle, “want ik mis nu echt een vorm van werk- en privé balans. Gewoon een duidelijk begin en een eind van de dag, waarna je vrij bent. Dat vervalt nu want of ik nu tot 4 uur werkt of tot 9 uur, er is niemand die zegt ‘zou je niet stoppen? 
Ik heb ook wel eens aangegeven dat ik te vol zit, maar het kan niet anders. Juist nu zitten we met een gigantisch capaciteitsprobleem. We hebben precies genoeg mensen voor de normale situatie, maar nu zitten we op een verdubbeling van werkzaamheden en daar bovenop komen de corona maatregelen die simpelweg veel extra tijd kosten”.

Bijna burn-out

“Op een gegeven moment ging het echt niet goed, maar omdat iedereen het zwaar had wilde ik dat niet zeggen. Uiteindelijk heb ik het toch aangegeven. Mijn manager vond het een leerpunt voor mij. Ik heb er toen twee mensen bij gekregen, maar toch blijft de werkdruk onverminderd”.

Eigen regie

“Vanwege de vermoeidheid en de zomerperiode vind ik mezelf motiveren steeds moeilijker. Dus nu neem ik soms een momentje voor mezelf. En ik heb in mijn nieuwe woning een eigen werkplek gecreëerd waar ik fijner kan werken.” Bovenop dit alles blijkt Daniëlle ook verhuisd te zijn. Lachend zegt ze: “Ik krijg het altijd voor elkaar op het moment dat het niet gaat. Weinig slapen, veel doen. Ik kan geen verhuisdozen neerzetten en dan niet uitpakken. Net als onafgemaakt werk laten staan: onmogelijk”. 

Work hacks

Om op dit niveau te blijven presteren, zet ze als Qragt haar flexibiliteit in. “Ik beweeg mee met de prioriteiten, pak zaken op en laat het ook los als er weer iets anders binnenkomt wat belangrijker is. Op dit moment kost het me ook teveel moeite om de structuur te bewaken, ik steek mijn tijd liever in aanpakken. De belangrijkste zaken onthoud je altijd wel en als er iets doorheen glipt krijg ik wel een reminder. Dat gebeurt niet zo snel”. 

De balans op het werk

Binnen haar team heeft Daniëlle veel collega’s met kinderen. “Voor hun was het nog lastiger om te schipperen. Niemand heeft zorgverlof op hoeven te nemen, maar die balans vonden ze ook moeilijk. Toen de scholen weer openden ging echt de vlag uit. Helaas had ze ook binnen het team te maken met een collega die Corona kreeg, dat deed ook iets. Goed kunnen relativeren helpt op die momenten”.
Voor zichzelf en haar collega’s wil Daniëlle graag weten of er een truckje is om je werk en privé balans te verbeteren. “Hoe kun je nu in tijden dat je zo druk bent, een beetje rust creëren, al is het maar in kwartiertjes?” Allereerst wil de balanscoach eens weten hoe en of ze de drukte bespreekbaar maakt op dit moment. “Ja, daar is wel ruimte voor. En aan waardering geen gebrek in deze tijd. Zelfs een mailtje van de hoogste baas dat we het zo goed deden. Dat maakt ook dat je net dat stukje extra doet”.

Daniëlle geeft aan dat ze tegelijkertijd een plekje zoekt om gewoon simpelweg soms 5 minuten af te reageren. Onze balanscoach vraagt of dat ze denkt dat dat in haar privé omgeving kan. Dat wisselt: “Iedereen werkt in een heel andere omgeving. Eerst was er begrip, maar ze konden zich er geen voorstelling bij maken, het werd niet echt begrepen. Dus als ik eerder weg moet tijdens een verjaardag of maar kort kan blijven, omdat er dan nog een meeting is, dan merk je het”. 

Gelukkig gaat het wat dat betreft inmiddels al weer wat beter, tijd om vrienden te zien of voor paardrijden begint terug te komen. Daniëlle heeft twee weken verlof opgenomen en geniet van een paar dagen welverdiende rust op de Veluwe. Zonder laptop. En mét een paar mooie aanbiedingen van haar werkgever op zak. Ondanks al de kleine uurtjes is de trots op wat ze als team voor elkaar hebben gekregen. 

Tips van de balanscoach

- Blijf het aangeven, als je qua werk overloopt. Als jij dit niet aangeeft, blijven ze je net zoveel werk teven totdat jij een keer ‘ho’ zegt. Alleen jij kunt die grens bewaken. 
- Zorg voor wat meer structuur in je dag. Bedenk bijvoorbeeld een ochtendritueel en sta vroeger op hiervoor. Dan win je wat tijd voor jezelf en krijg je die harde start in elk geval.
- Oefen eens met een taak niet 100% afmaken, maar stoppen en er morgen mee verder gaan. Dat geeft minder voldoening, maar zorgt wel voor betere begrenzing. Doe bijvoorbeeld je laptop een keer om 7u ’s avonds dicht en neem wat tijd voor jezelf. Zo laad je weer op voor de volgende dag.



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20