Werkstress verminderen


De kans is groot dat jij weleens werkstress ervaart in je leven. Stress kan een positief effect hebben en je drang om te presteren bevorderen. Lang aanhoudende werkstress is daarentegen niet goed voor je en kan vervelende gevolgen hebben. Als de spanning en stress te hoog oploopt en te lang aanhoudt, kunnen er op den duur lichamelijke en/of psychische klachten ontstaan. Een kwart van het langdurige psychische verzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkstress. Wanneer je stress ervaart is voor jou de hamvraag: hoe kun je werkstress verminderen?


Herken momenten van werkstress

Een eerste belangrijke factor in het terugdringen van werkstress is het herkennen van stress op het werk. Dit kan namelijk op meerdere manieren ontstaan. Stress vlak voor een belangrijke deadline, het werk dat zich alsmaar opstapelt of bijvoorbeeld een aanhoudend conflict op de werkvloer. Het is belangrijk dat je na een moment van werkstress de tijd neemt om hiervan te herstellen. Stapelen deze momenten zich op en verdwijnt de hersteltijd? Dan ontstaat er op den duur een ongezonde situatie die kan leiden tot angst, een burn-out of een depressie. Herken de signalen en negeer deze niet.    

Signalen van te veel werkstress

  • Je bent moe en minder productief;
  • Je wordt steeds cynischer over de werkdruk en hebt moeite met veranderingen;
  • Je bent vaker ontevreden en sneller geïrriteerd dan anders;
  • Je bent geneigd om je af te sluiten voor anderen;
  • Je hebt vaker lichamelijke klachten
  • Je meldt je sneller ziek omdat het je teveel wordt. 


Zet een stap terug en bekijk wat er veranderd is

Je bent vaak geneigd om een situatie eerst zelf op te lossen. Je sluit je op in je veilige cocon en blijft, vaak op dezelfde manier, doorwerken om de situatie te verbeteren. Dit is niet altijd de beste oplossing. Neem daarom de tijd om eerst zelf een stap terug te zetten. Overzie de situatie en kijk naar wat er is veranderd ten opzichte van toen het nog goed ging. Wat kun je zelf aanpassen om jouw werkstress te verlagen? Is het mogelijk om de werkstress met iemand te bespreken, om je prioriteiten scherper te stellen of meer ruimte te krijgen in de planning?


Spreek het uit en blijf communiceren

Blijf niet te lang rondlopen en trek tijdig aan de bel. Bespreek werkstress met je leidinggevende of bij collega’s. Door je takenpakket en knelpunten het met iemand te kunnen delen kunnen er mensen meedenken. Samen sparren kan je op zich al een goed gevoel geven. 


Energie uit je werk halen

Op het moment dat je veel werkstress ervaart helpt het om te zoeken naar energiebronnen. Wat geeft je energie? Is het koffie, is het muziek of juist een frisse neus in de pauze? Probeer het eens uit, zodat je ontdekt wat voor jou werkt om beter met de stressvolle situatie om te gaan. 


Eenvoudige tips om werkstress te verminderen

  • Richt je op één ding tegelijk;
  • Minimaliseer afleiding, zoals meldingen op je telefoon
  • Schrijf zaken van je af, maak je hoofd leeg;
  • Maak het behapbaar, zet je werk om in concrete actielijstjes; 
  • Gun jezelf rust, ga op tijd naar bed;
  • Maak tijd vrij voor dingen die je energie geven
  • Ga soms achter je beeldscherm weg, bv door een appeltje te schillen in de keuken.

Minder werkstress, meer rust en balans

Ben je op zoek naar meer tips om stress te verminderen of wil je eens sparren zodat jij je werkstress kunt verlagen? Stel orde op zaken in je leven, ervaar meer rust en vind de balans terug. Ontdek wat Qragt te bieden heeft om beter met stress om te kunnen gaan. Weten of jij in balans bent? Vul gratis de Balanstest in van Qragt. Dit geeft je namelijk een feilloos inzicht in jezelf. Je ontvangt een rapportage met tips en aanbevelingen. Alles wat je deelt met Qragt, blijft bij Qragt. 

Verder lezen over in werkstress?

Dan zijn deze blogs wellicht interessant voor je:





Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20