Nee, ik ben niet op dieet. Ik werk aan mijn lifestyle.


Een gezonde leefstijl is meer dan alleen voeding. Steeds meer Nederlanders zijn bezig met hun gezondheid en levensstijl. Zelfs 80% van de bevolking zegt volgens cijfers van het CBS dat ze gezond zijn, terwijl dit in werkelijkheid toch anders is. Dit komt omdat mensen een andere definitie van gezondheid hebben: ‘Ja ik ben gezond, want ik ben niet ziek’. Echter houdt gezond leven nog veel meer in. Het is de volledige toestand van lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn van een persoon. Maar wat houdt dit precies in? En wanneer leef je nou echt gezond?


Om echt op een gezonde manier te leven, eet je niet alleen gezond. Het is een totaalpakket van gezond eten, voldoende bewegen, maar ook bijvoorbeeld het onder controle kunnen houden van je emoties. Hoe kom je nu volledig in balans met een gezonde leefstijl? En wat bedoelen ze daar eigenlijk mee?

Gezond eten en (voldoende water) drinken

Zoals vrijwel iedereen weet, is voeding een belangrijk component van een gezonde leefstijl. Zo zorgt gezonde voeding voor genoeg energie en zorgt het voor verschillende voedingsstoffen, die ervoor zorgen dat ons lichaam goed kan functioneren. Ook wordt de kans kleiner op bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten of kanker. Je staat fitter in het leven en voelt je niet snel energieloos. Je bent minder vatbaar voor de griep of een verkoudheid, omdat het immuunsysteem sterker wordt. De belangrijkste voedingsmiddelen zijn groente, fruit en water. Zo zorgen groente en fruit voor belangrijke mineralen, vitamines, antioxidanten en vezels, welke het lichaam schoonhouden en zorgen voor een gezonde basis. Water zorgt voor een goede lichaamstemperatuur, transporteert en verteert de ingenomen voedingsstoffen en gaat vermoeidheid tegen. Door regelmatig voldoende water te drinken, geef je je lichaam de kans om afvalstoffen af te voeren. Dit draagt bij aan een gezonde leefstijl.

Beweging is cruciaal voor een gezonde leeftijl

Wat veel mensen niet weten is dat niet alleen voeding belangrijk is, maar beweging zelfs cruciaal is voor een gezonde leefstijl. Zo is er bewezen dat er door wekelijks minimaal 2,5 uur matig tot intensief te bewegen er minder kans is op aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes en botontkalking en verlaagt het de kans op een hoge bloeddruk en op een hoog cholesterolgehalte. De aandoeningen staan dus in verband met zowel gezonde voeding als beweging. Ook houd je door regelmatig in beweging te zijn een gezond lichaamsgewicht en ontwikkel je sterkere botten. Daarnaast ben je vaak ook veel energieker en dus ook veel productiever op je werk of op school. Dit komt mede doordat beweging de bloedcirculatie verbetert, wat goed is voor het brein. Het gevolg hiervan is dat het geheugen beter wordt, het creatief denkvermogen verder ontwikkelt en het leervermogen toeneemt. Verder heeft bewegen ook invloed op andere aspecten van de mentale gesteldheid. Zo zorgt het voor het verminderen van angst en spanning en kan je vaak beter slapen na wat beweging te hebben gehad. Tot slot is het ook een hele grote speler in het verminderen van stress. Dit komt omdat bewegen (met name intensief) zorgt voor het vrijkomen van endorfine (het gelukshormoon), waardoor de stress even verdwijnt.

Balans werk en ontspanning (slaap en rust)

Daarnaast is een goede balans tussen rust en werk ook heel erg belangrijk. Er wordt vaak gedacht dat er genoeg rust wordt genomen, maar wordt er dan alleen gepraat over de nachtrust. Er wordt hierbij vanuit gegaan dat een volwassene aan zeven tot acht uur slaap genoeg heeft.

Echter vergeten veel mensen het feit dat zij niet alleen ‘s nachts moeten rusten, maar dat je ook een moment voor jezelf moet nemen tijdens het werk. Dit vergeten veel mensen vaak door de werkdruk die zij ervaren vanuit hun werkgever of die zij zichzelf opleggen. Er worden vaak te weinig pauzes genomen terwijl deze ‘momentjes van ontspanning’ echt nodig zijn om te herstellen van lichaam en geest om vervolgens weer productief verder te kunnen gaan met je werk. Ook zorgen deze rustmomenten voor minder stress, zowel op je werk als in privésferen.

Sociale contacten en emoties

Verder hebben je sociale contacten en emoties ook een groot aandeel in je gezonde leefstijl. Zo blijken mensen met vrienden namelijk gezonder te zijn dan mensen met bijna geen vrienden. Ga er dus zo nu en dan eens met ze op uit. Echter hoeven sociale contacten niet altijd contact met een goede vriend te betekenen, maar kan het bijvoorbeeld ook een sociaal gesprek in de supermarkt betekenen. Hier is het belangrijk dat iemand zichzelf accepteert, want wanneer je jezelf niet kan accepteren, hoe moet iemand anders dat dan doen? Durf te laten zien wie je bent en ben niet bang om te luisteren naar je emoties en daarbij te voelen wat je voelt. Je HOEFT niet altijd vrolijk en opgewekt te zijn. Ook andere emoties mogen er zijn en horen bij het leven.

Wanneer je besluit je emoties te onderdrukken omdat je ze eng vindt, ga je vaak te veel nadenken. Dit zorgt ervoor dat je in een neerwaartse spiraal duikt en in een stroom van negatieve gedachten terecht kunt komen. Dit kan soms leiden tot depressies en op den duur zelfs het verlies van je sociale contacten betekenen.

Kortom, het leven van een gezonde leefstijl is niet alleen gezond eten, je zult meer moeten doen dan dat. Ben bewust bezig met je voeding,  beweging, ontspanning en vindt hierin je weg. Denk daarnaast aan het vinden van een balans tussen werk en rust en probeer niks te overhaasten. Neem af en toe een pas op de plaats en zoek je vrienden of andere sociale contacten eens op.

Meer lezen over een gezonde leefstijl?

Lees dan ook eens deze lifestile blogs en sluit je aan op Qragt voor o.a de cursus ‘Gezonder leven’, 'Vitaliteit' en 'Vitaliteit op het Werk'.

Leestips:







Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20