Wat nemen we mee uit de Corona Crisis?


Ons leven staat de laatste  periode flink op z’n kop. Het coronavirus bracht ons uitdaging na uitdaging, voor onze organisaties én in ons privéleven. Maar nu we langzaamaan gewend raken aan deze situatie, zien we dat een aantal dingen uit ‘het nieuwe normaal’ zo slecht nog niet zijn . Wat nemen we mee uit deze crisis?


Werken hoeft écht niet op 1 plaats te gebeuren

Eigenlijk wisten we dit al sinds de ‘Het Nieuwe Werken’-hype rond 2012 op z’n piek was. Toch heeft het nooit grootschalig doorgezet. De grote bedrijven met veel kantoren en medewerkers over de wereld konden niet anders, maar het gemiddelde middenbedrijf deed nog niet veel met thuiswerken. Waar veel werkgevers veronderstelden de productiviteit het hoogst was als iedereen bij elkaar in de buurt zat, blijkt nu dat het ook anders kan. En dat scheelt nog een hoop file onderweg ook! 

Natuurlijk, is thuiswerken niet bij elk beroep mogelijk. Maar heb je een kantoorfunctie dan blijft er veel over wat thuis net zo goed kan en even effectief is. Veel vergaderingen blijken overbodig of kunnen prima telefonisch of online doorgaan. De vergaderingen duren vaak korter doordat iedereen gerichter overlegt.  Daarnaast blijken ‘onmogelijke’ VPN-constructies goed te werken en komt het werk nog steeds af. 

Nu we dat inzien, en vooral meer vertrouwen hebben dat medewerkers ook gewoon goed presteren als je ze niet kunt zien, kunnen we organisaties in de toekomst flexibeler inrichten. Werknemers kunnen hun werk op kantoor doen, of thuis, of ergens anders. Bijkomend voordeel: waar het 5 keer per week maken van een lange trein- of autoreis je opbreekt, valt 2 keer per week dan wel weer mee.

Resultaatgericht werken en meer vrijheid

Er wordt minder gekeken naar het hoe en meer naar het resultaat. Dit betekent meer vrijheid krijgen in én meer verantwoordelijkheid nemen voor je werk. Tegelijkertijd wordt het makkelijker om de kinderen van school te halen en dan in de avond wat langer door te werken. Of om doordeweeks te profiteren van het lekkere weer en die belangrijke call in je achtertuin te doen. Of om juist op een regenachtige zaterdagmiddag in te halen voor een minder productieve dag. Je krijgt meer ruimte om je taken te verdelen en uit te voeren op een geschikt moment. Dit maakt je meer gemotiveerd om goed resultaat af te leveren.

Flexibele denkwijze

We houden meer oog voor onzekerheid. Niemand had deze crisis zien aankomen. Toen bleek dat Nederland daadwerkelijk in lockdown zou gaan, moest iedereen ineens omschakelen.  Zelfs als we straks niet meer bang hoeven zijn voor corona, weten we nu: het leven kan van het ene op het andere moment totaal anders zijn. Organisaties moeten meer rekening houden met onverwachte omstandigheden. Het gevolg is een meer flexibele denkwijze van de medewerkers en werkgevers.

We gaan meer leren

Onze nieuwe aandacht voor onzekerheid zorgt voor nieuwe banen en werkzaamheden. Ook de versnelde technische verbeteringen zorgen ervoor dat we op een andere manier gaan werken. Nieuwe functies verschijnen, maar er zullen ook functies zijn die overbodig worden. Daarom is het van belang dat je tijdens het werkzame leven blijft bijleren. 

Het is niet voor niets dat oudere medewerkers vaak aangemoedigd worden om nieuwe dingen te leren. Net zoals je spieren zijn ook je hersenen iets wat je moet blijven trainen. Hierdoor worden er nieuwe paden in je hersenen worden aangelegd, waardoor je ook met andere onverwachte omstandigheden beter kunt omgaan. Het stimuleert vrij letterlijk beweging in je hersenen en zorgt daardoor voor een beetje meer gewenning aan verandering. Dat maakt je wendbaar.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met onze partner Online Academy van NCOI. 
Zie ook: https://business.onlineacademy.nl/nieuws/wat-we-meenemen-uit-de-coronacrisis

 

Doe de Qragt Balanstest

Wil je weten hoe jij ervoor staat? De Qragt Balanstest laat je zien of jij in balans bent en wat eventueel je aandachtspunten zijn. Vul gratis de test in en ontvang een rapportage met tips en aanbevelingen. Daarmee kun je al direct aan de slag om jouw aandachtspunten op te lossen.





Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20