6 Tips voor een betere balans tussen werk en privé


Je wilt succesvol zijn op je werk, je huishouden op orde houden, gezond eten, voldoende sporten, je sociale contacten onderhouden, je kinderen en partner ondersteunen, mediteren, aan persoonlijke ontwikkeling doen én af en toe tijd voor jezelf hebben. En dat lukt niet goed want je bent druk druk druk. Waar blijft de tijd?

Geen nood. Met deze zes gouden tips voor een betere balans tussen werk en privé heb jij alles zó weer onder controle. Laten we eens kijken hoe we het tij kunnen keren...


1. Je hebt maar één leven

Er is geen ‘werk leven’ of ‘privé leven’. Er is gewoon je leven.
De balans tussen werk en privé, gaat meestal over het gebrek aan tijd die je vrij kunt besteden (zonder verplichtingen). Die tijd heb je wel, maar veelal is er sprake van een gebrek aan energie om die schaarse vrije tijd te besteden zoals je zelf zou willen. Je leven is een serie aan gebeurtenissen. Onafhankelijk van waar jij je bevindt en wat je doet. Ieder moment is dat wat het is, meer is er niet. De kunst is dus om beter te worden in leven. Om je leven te zien als één geheel en je energie te verdelen, je tijd slimmer in te delen, beter te genieten en effectiever op te laden. Laten we eens kijken hoe je dat doet.

2. Balans is een vaardigheid

Op een smalle balk balanceren is een vaardigheid. Er is geen moment dat je simpelweg in balans bent. Je moet continu blijven bewegen om te balanceren. Je corrigeert jezelf iedere seconde. En je raadt het al: zo werkt het ook met het balanceren of managen van werk en privé.

Hoe beter je bent in balanceren, des te dichter je bij de ideale balans blijft. Je moet continu corrigeren om in balans te blijven. Maar als je te heftig corrigeert, sla je te ver over naar de andere kant waardoor je hevige ups en downs ervaart. Hoe sterker je ups en downs, des te minder balans je ervaart. Je ervaart periodes van enorme gelukzaligheid en periodes van hevige stress en chaos. Als je een echte pro bent in balanceren, dan blijf je altijd in de buurt van de ideale situatie. Zelfs als het leven je een duwtje geeft. Dit noemen we veerkracht. Je bent zó goed in balanceren dat je zelfs op die balk blijft staan als hij op zijn grondvesten schudt.

En waar moet je beginnen als je beter wilt leren balanceren in het leven? Bij je energie. Hoe meer energie en levenslust je hebt, des te makkelijker het is om in balans te blijven.

3. Doe minder

Hoe meer je probeert te doen, des te lastiger het wordt om balans te vinden tussen werk en privé. Hoe meer projecten en verplichtingen je hebt, des te meer ballen je moet hooghouden. Jongleren met 1-3 ballen is geen probleem. Maar als het er meer worden dan groeit de kans dat er dingen mis gaan. Als het je wel lukt om de ballen hoog te houden, dan kost dit je ontzettend veel energie. Stel je eens voor dat je balanceert terwijl je met tien ballen jongleert. Dat is topsport. Je moet intens focussen, waardoor je continu gespannen bent. 
Het is mogelijk om de balans te bewaren terwijl je ontzettend veel projecten en verplichtingen hebt. Maar dat is een vaardigheid die je moet trainen. Als je merkt dat jij je vaak overweldigd voelt, dan is het belangrijk dat je de uitdaging een tandje eenvoudiger maakt. Zodat je deelneemt aan een wedstrijd die je kunt winnen. Hoe? Kijk naar mensen in je omgeving die dit wel kunnen. Wat kun je van ze leren? Wellicht krijgen ze er hulp bij of delegeren ze meer taken. 

Streef er niet naar om alles ‘picture perfect’ te krijgen. 
Geniet meer. Doe minder. Kies dingen die écht bijdragen aan je levensgeluk. Doe de rest niet. 
Je kind hoeft niet de meest fantastische traktatie uit te delen op school. Je hoeft niet altijd de beste te zijn op kantoor. En je hoeft niet aanwezig te zijn bij elke sociale verplichting. Kies bewust en verlaag de lat op andere activiteiten. Je kunt niet in alles de beste zijn, niemand kan dat.

4. Maak je leven minder gecompliceerd. 

Zoek naar manieren om tijd te besparen en complexiteit weg te nemen. Kook bijvoorbeeld in dubbele porties, schrap onnodige stappen uit je werkproces, automatiseer taken, schakel hulp in etc. Hoe minder ballen je hoog houdt,  des te makkelijker het is om de balans tussen werk en privé te bewaren.

5. Plan vaker en "manage" je leven

Vraag jij je af hoe CEO’s en presidenten hun leven op orde houden? Planning. Managementgoeroe Brian Tracy claimt dat iedere minuut die je besteedt aan plannen, 10 minuten scheelt tijdens het uitvoeren van het werk. In hoeverre dat klopt weten we niet, maar dat plannen je tijd en rust oplevert is zeker.

Wat doe je als je plant? Je denkt goed na en ontwikkelt een plan. Vervolgens kun je stoppen met nadenken en je plan simpelweg uitvoeren. Dat geeft ontzettend veel rust en controle. Het klinkt logisch, maar het is echt een game-changer als je op zoek bent naar balans. Hoe beter jij je leven organiseert, des te meer ballen je kunt hebben. En des te beter je tegen een stootje kunt. Maar ook plannen vereist oefening. Hoe vaker je het doet, des te beter je erin wordt.

Een bewezen methode om jouw leven te managen en onder controle te krijgen is GTD (Getting Things Done). Dit boek versimpelt je leven op heel veel manier. Aanrader!

6. Neem het leven niet zo serieus. 

Geniet van je leven terwijl je werkt en geniet van je leven als je niet werkt. Het leven is één lange stroom van bewustzijn. Door het op te delen in werk en privé maak je het lastiger voor jezelf om mindfull, tevreden en gelukkig door je dagen te gaan. Je neemt jezelf overal mee naartoe.  

Leef zoveel mogelijk in het moment, wat je ook doet. Geniet van kleine fijne dingen. Zoals een gesprekje met een collega of een avond met een goede vriend(in). Trap lol, lach elke dag, ook tussen de belangrijke werkzaamheden door. Gun jezelf dat. De boog kan niet altijd gespannen staan. 

Geef jezelf leuke uitdagingen. Probeer het sneller te doen, of beter, of liefdevoller, met meer aandacht of samen met mensen waar je graag mee omgaat. En speel met kinderen, rol van de duinen, nodig je vrienden uit voor een avondje Twister. Doe gek – het leven is al normaal genoeg. Houd stress buiten de deur door momenten te nemen om te herstellen. Neem tijd om simpelweg te lummelen, om leuke dingen te doen, om te spelen en te lachen. Met minder stress vind je de balans veel sneller.

Leef met meer plezier, dan wordt die balans tussen werk en privé een stuk minder uitdagend.

Verder lezen over een gezonde balans houden? 

 

  1. Ik leef toch zeker niet om te werken?!
  2. Je werk en prive balans verbeteren, hoe dan? (interview met Corona-crisis team)
  3. Opladen na je werkdag (oefening)

Meer tips?

Ontdek wat Qragt te bieden heeft om in balans te blijven, doe de Balanstest of volg binnen MijnQragt bijvoorbeeld de online training Vitaal Werken. De Balanstest geeft je inzicht in hoe je ervoor staat. In de rapportage staan handige tips en aanbevelingen waarmee jij aan jouw aandachtspunten kunt werken.

 

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met onze partner Clear Minds





Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20