Terug gaan in mijn functie, wat krijgen we nou?


Een stap terug doen in het werk, al dan niet noodgedwongen, staat ook wel bekend als demotie. Voor veel mensen zit er een negatieve lading aan dit woord. Je zet je dagelijks vol overgave in voor het bedrijf waar je voor werkt en wanneer je dan teruggezet dreigt te worden in functie kan dat rauw op je dak vallen. In dit artikel lichten we toe wat demotie is en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. 


Een functie vervullen op een lager niveau wordt vaak gezien als degradatie en achteruitgang. Het gebeurt ogenschijnlijk alleen wanneer het niet anders kan. Denk aan medewerkers met gezondheids- of functioneringsproblemen. Wanneer een medewerker onvoldoende functioneert en verbeterpogingen op niets uitlopen, is het terug gaan in functie een mogelijk gevolg. Een andere situatie waarin demotie voorkomt is wanneer een functie dreigt te vervallen omwille van een reorganisatie bijvoorbeeld. Hoe dan ook: in eerste instantie zullen gevoelens van ongeloof, boosheid en frustratie wellicht naar boven komen.

Op het moment dat een werkgever demotie voorstelt, wil dit nog niet betekenen dat dit daadwerkelijk gebeurd. Een werkgever mag namelijk geen eenzijdige wijziging doorvoeren in de arbeidsvoorwaarden. Je werkgever zal altijd met een redelijk voorstel moeten komen op basis van een redelijke aanleiding. Onder een redelijk voorstel wordt vaak gedacht aan een afbouwregeling waarbij het salaris geleidelijk over een langere periode teruggebracht wordt. Als aanleiding wordt in de praktijk vaak het disfunctioneren van een medewerker aangehaald. 

Bedenk goed dat een demotie niet bindend is. Je werkgever doet een voorstel en het is aan jou om dat eventueel te accepteren. Ga dus niet zomaar akkoord. Onderzoek de redenen van de wijziging en het onderliggende dossier.  

 

Het positieve effect van demotie

Een lagere functie kan juist ook interessant zijn voor je. Het helpt iemand namelijk van de hoge werkdruk en verantwoordelijkheden af die kunnen leiden tot werkstress, uitputting en een burn-out. Ook wanneer je levenssituatie veranderd, door gezinsuitbreiding of een hogere leeftijd, kan een stapje terug doen prettig zijn. Zie een lagere functie dus niet op voorhand als iets negatiefs. 

Bedenk je bij een demotie het volgende:

  • Breng voor jezelf in kaart waar dit voorstel vanuit je werkgever vandaan komt. Vraag het na en onderzoek het aangelegde dossier.
  • Probeer daarnaast ook objectief naar de situatie te kijken en bekijk het vanuit het perspectief van je werkgever: is het voorstel terecht of onterecht? 
  • Besef dat een lagere functie niet direct het einde van de wereld betekent. Is het écht zo erg of levert het je misschien juist voordelen op? Vervalt de werkdruk of krijg je op deze manier meer ruimte in je privéleven?
  • Ga in gesprek met je werkgever. Probeer er samen uit te komen en zoek naar een oplossing die voor beide partijen werkt. Stel je daarin redelijk op en je mag ook verwachten dat een werkgever dat ook doet.


Een open deur naar nieuwe mogelijkheden

Wat aan de ene kant het einde van een hoofdstuk betekent, kan aan de andere kant juist ook de start van een nieuw verhaal zijn. Je hebt door deze verandering misschien meer tijd over of ervaart minder werkdruk, dat biedt je de mogelijkheid om bijvoorbeeld je kennis en vaardigheden bij te spijkeren. De online trainingen van Online Academy, partner van Qragt, kunnen je hierbij op weg helpen. Misschien is dit ook wel een goed moment om over je loopbaan na te denken en wellicht een ander pad te gaan bewandelen. De leeromgeving van Qragt biedt je daarin houvast. Daarnaast biedt onze partner Jobpersonality de mogelijkheid om een beroepskeuzetest te doen en vervolgens via de ‘beroepenzoeker’ het beroep te vinden dat bij je past.

Voor meer advies over hoe je het beste met demotie om kunt gaan, zodat je een positieve draai aan de situatie geeft, neem je contact op met onze Helpdesk. Bel Qragt op 088 - 0450120, stuur ons een berichtje via jouw MijnQragt omgeving of stel je vraag via de contactpagina.





Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20