Stoppen met roken? Ja, nu écht!


Er is al veel geschreven over de consequenties van roken en de meerwaarde van het stoppen met roken. Overweeg jij al tijden om te stoppen maar komt het er maar niet van? Grijp jij toch weer naar die sigaret? Of heb je al tig keer geprobeerd te stoppen maar strand jouw poging, ondanks je goede bedoelingen, weer? In dit artikel laten wij zien dat jij vandaag kunt starten met het beëindigen van deze verslaving. 


De voordelen van stoppen met roken

Roken is schadelijk voor je gezondheid. Dat is algemeen bekend. Zodra je helemaal stopt met roken zul je snel vooruitgang merken. Naast het geld dat je overhoudt zul jij je fitter voelen, een betere conditie krijgen en meer energie hebben. Een frissere adem, betere huid en een kleinere kans op ernstige en langdurige ziektes. Langer doorgaan met roken heeft onder andere deze gevolgen:

  • Vergrote kans op ziekten aan de luchtwegen (COPD)
  • Vergrote kans op hart- en vaatziekten
  • Een verminderde vruchtbaarheid
  • Vergrote kans op verschillende vormen van kanker (long-, keel-, slokdarm- en alvleesklierkanker bijvoorbeeld).
  • Een lagere levensverwachting (gemiddeld gaan rokers 10 jaar eerder dood).

De kans is groot dat deze effecten al ruimschoots bij je bekend zijn. Toch zijn er mensen die worstelen met het stoppen met roken. De nicotine, die in de sigaretten zit, is immers een verslavende stof dat jouw verlangen naar een volgende sigaret aanwakkert. Daarnaast associëren veel mensen een sigaretje met gezelligheid of juist als afleiding wanneer er stress ontstaat. Je kunt echter vandaag starten met het stoppen met roken.

Start met een goede voorbereiding

  1. Vergroot je kans op het stoppen met roken door een goede voorbereiding. Noteer voor jezelf de redenen waarom jij wil stoppen. Op deze manier herinner jij jezelf aan jouw beweegredenen, handig om je te weerhouden zodra jij in de verleiding komt. Hang de briefjes op plekken waar jij vaak komt zodat je deze telkens weer ziet.
  2. Kies ook een stopdatum en bedenk wat je met de tabak doet die je nog overhebt. Houd je ook vast aan deze datum. Breng voor jezelf in kaart bij wie jij voor steun terecht kunt zodra je het moeilijk krijgt. 
  3. Breng je rookgedrag in kaart. Noteer in een boekje op welke momenten je normaal gesproken rookt, waarom je rookt, hoeveel je rookt en hoe jij je op dat moment voelt. Dit geeft je inzicht in jouw rookroutine en gewoonten. Maak nu een plan om een andere opvulling van deze momenten te kiezen. 

Kies een stopmethode die bij je past

Er zijn meerdere mogelijkheden om te stoppen met roken. Het is van belang dat jij een methode kiest die bij jou past en waardoor jij het gevoel hebt dat je de wedstrijd kunt winnen. 

  1. Stoppen zonder hulp. De cold-turkey methode werkt voor sommige mensen. Een goede voorbereiding vergroot hierbij wel de kans om te stoppen zonder hulp.
  2. Tegenwoordig zijn er veel zelfhulpmethoden die je helpen om te stoppen. Denk aan apps als De Stopcoach, Stopmaatje en Stopstone. De apps bieden je een steuntje in de rug tijdens jouw missie om te stoppen. Er zijn daarnaast diverse zelfhulpboeken, games, Facebook groepen en online cursussen die je hierbij steunen. Bepaal voor jezelf welke methode jij prettig vindt.
  3. Een effectieve manier om te stoppen met roken is onder erkende begeleiding. Begeleiding vanuit de huisarts, persoonlijke coaching of groepstraining behoren tot kansrijke mogelijkheden. Lees op ikstopnu.nl meer over deze erkende begeleiders.
  4. Erkende begeleiding in combinatie met medicatie is vaak de beste manier om te stoppen met roken. Met nicotinevervangers of medicijnen verminder je de ontwenningsverschijnselen. Op ikstopnu.nl is meer te lezen over deze manier om te stoppen met roken. 

Een goede mindset helpt

In sigaretten zit de verslavende stof nicotine. Naast dat dit de drang naar sigaretten aanwakkert, is roken vaak gebonden aan gewoonten. Zodra bepaalde situaties zich voordoen denkt jouw brein automatisch aan roken. Dit komt door de associaties die je maakt.  
Het kan enorm helpen om meer controle te krijgen over jouw gedachten. Het helpt om je bewust te zijn van de situaties of gedachten die jou prikkelen en aanzetten tot roken. Zodra je deze situaties herkent, kun je ook leren om anders te handelen. 

Mijn ervaring met het stoppen met roken

Twee en een half jaar geleden besloot Richard om een Stop-met-roken programma te volgen. Richard vertelt over zijn ervaringen: “Ik merkte dat ik steeds meer begon te hoesten en ook sneller vermoeid raakte. Via mijn werkgever kon ik een programma volgen om te stoppen met roken. Naast de nicotinepleisters volgden er ook gesprekken met een coach. Aan het einde van de training mocht ik mijn laatste twee sigaretten roken. De eerste twee weken waren lastig en had ik nog wel eens de behoefte in een sigaret. Nu zijn we 31 maanden verder en heb ik door te stoppen al zeker € 5.000,- bespaard. Weet je, ik dacht altijd dat ik met het roken van een sigaret rustiger werd. Dat is natuurlijk onzin, want je stilt met het roken slechts een behoefte. Het maakt je in werkelijkheid juist onrustiger, want de trek in een volgende sigaret wordt alleen maar gevoed”.

Begin vandaag!

Gebruik bovenstaande tips en start met jouw voorbereiding. Wil je jouw leefstijl veranderen? Sluit je aan op Qragt en volg bij bijvoorbeeld een van de online vitaliteitstrainingen van Stg. Gezondheid. Ben je daarnaast benieuwd hoe je ervoor staat? De Qragt Balanstest geeft je een feilloos inzicht in jezelf. Je weet op welke vlakken het goed zit en waar je nog wat aandacht aan moet besteden. Met de tips en aanbevelingen uit de gratis rapportage kun je direct zelf aan de slag.






Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20