Wat zijn de oorzaken van een Burn-out?


Een burn-out komt vast voor bij iemand in jouw naaste omgeving. Soms is het iemand waarvan je dit totaal niet had verwacht. Iemand die altijd overal gezellig aan mee doet bijvoorbeeld. Anderzijds ken je ook personen waarvan je al had verwacht dat het op enig moment te veel zou gaan worden. Maar wat is dan de oorzaak? Waarom raakt iemand zo uit balans dat hij of zij burn-out gaat?


De oorzaak van een burn-out is niet eenduidig voor iedereen vast te stellen. Wel is het patroon voor vrijwel iedereen hetzelfde. Het is vaak niet één gebeurtenis waardoor iemand over zijn grens gaat, maar een opstapeling van gebeurtenissen. Bedrijfsarts Jan Vlerken vergelijkt deze gebeurtenissen ook wel met dominosteentjes. “Het zijn niet alleen dominosteentjes die naast elkaar staan, maar het is meer een torentje van dominosteentjes die elkaar opstapelen”. Het is vaak die ene gebeurtenis die de druppel van de emmer doet overlopen en zorgt dat jij volledig uit balans raakt. Dit wordt door veel mensen dan gezien als ‘de oorzaak van mijn burn-out’, maar niets blijkt minder waar. 

Als er een live-event is of is geweest waarvan je nog bezig bent te herstellen en er komen nog meer live-events aan, dan ga je stapelen. Je stapelt je problemen als het ware op, wat kan leiden tot een nog zwaardere belasting. Qua oorzaak kan het iets zijn op het werk, maar ook in de privésferen. Het maakt dus niet uit wat de gebeurtenis is die geleid heeft tot de burn-out. Nee, het is het feit dat meerdere gebeurtenissen zich opstapelen, waardoor jij het niet meer bij kunt benen.

Als je maar blijft malen en piekeren en het niet los kunt laten, dan kun je op enig moment de consequenties gaan ervaren. Maar zelfs als het je (tijdelijke) niet voor de wind gaat, dan hangt het nog af wat je aankunt en de draagkracht die jij als persoon hebt. Een burn-out heeft dus geen eenduidige oorzaak, maar is een opeenstapeling van gebeurtenissen en live-events die iemand op enig moment te veel worden. Wanneer dit moment is, hangt van de persoon en zijn of haar persoonlijke kenmerken af.

Wil je hier met iemand over praten? Neem dan contact op met Qragt, je huisarts of bedrijfsarts.

Verder lezen over burn-out?

Dan zijn deze blogs wellicht interessant voor je:

 

Doe de Qragt Balanstest

Wil je weten hoe jij ervoor staat? De Qragt Balanstest laat je zien of jij in balans bent en wat eventueel je aandachtspunten zijn. Vul gratis de test in en ontvang een rapportage met tips en aanbevelingen. Daarmee kun je al direct aan de slag om jouw aandachtspunten op te lossen.

 





Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20