Effectief omgaan met werkdruk


Waar gewerkt wordt ontstaat logischerwijs werkdruk. Wanneer een deadline gehaald moet worden, als er te veel taken op je bord liggen of als je niet over de juiste tools beschikt om iets op te lossen. Werkdruk hoeft niet iets negatiefs te zijn. Een artiest ervaart bijvoorbeeld ook druk om op tijd zijn nieuwe album op te nemen of plankenkoorts net voordat hij het podium op gaat om de nieuwe songs te laten horen aan het publiek. Daarom doet hij extra zijn best en krijg jij als luisteraar kippenvel. 


Leven zonder werkdruk

Stel nu eens dat er geen werkdruk was? De wet van Parkinson die stelt dat het werk van een taak uitdijt naar de tijd die beschikbaar is om een taak te realiseren: work expands to fill the time available for its completion. Dus dat mooie album van jouw favoriete artiest kon dan wel eens jaren op zich laten wachten, puur omdat er alle tijd voor genomen wordt en de artiest denkt dat het altijd beter kan. Echter: hij of zij moet ook de studiotijd betalen en ondertussen komt er geen brood op de plank omdat de optredens afnemen en er steeds minder aandacht voor deze artiest is…

Enige werkdruk is best oké dus. Van GEZONDE werkdruk ga je naar een goede prestatie binnen de gestelde tijd. Pas zodra je een TE HOGE werkdruk ervaart voor langere tijd kan er een vervelende situatie ontstaan. Hoe kun je nu het beste omgaan met werkdruk?


Te hoge werkdruk kan leiden tot chronische werkstress

Wil je goed kunnen blijven functioneren dan is het van belang dat er een juiste balans is tussen jouw werklast en jouw belastbaarheid. Zodra de werkdruk te hoog wordt, dan verdwijnt die balans. Dit heeft ook direct invloed op je lichaam, aangezien het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. Wanneer dit voor lange tijd aanhoudt dan resulteert dit in allerlei lichamelijke en psychische klachten. Een chronisch te hoge werkdruk kan leiden tot werkstress en ziekteverzuim. Het is dus van belang om dit voor jezelf in de gaten te blijven houden. En om jezelf goed te kennen. Want wanneer ben jij op je best? Probeer je meest uitdagende taken precies op dat moment te doen. 

 

Hoe herken je signalen van werkdruk?

  • Je slaapt slecht en bent vaak moe;
  • Je werkt structureel over en vindt dat normaal;
  • Je bent continu prikkelbaar en gespannen;
  • Je sociale activiteiten schieten er steeds vaker bij in;Je haalt minder energie uit je werk.

Herken je dit bij jezelf, zelfs dan nog, kun je dit gerust heel lang volhouden. Die huur/hypotheek betaalt zich immers ook niet vanzelf. Maar wat nou, als het je te veel wordt?


Zelf omgaan met werkdruk

Zorgen voor voldoende rust- en herstelmomenten na een periode van flinke werkdruk is de sleutel tot succes. Ontspanning is namelijk minstens zo belangrijk als hard werken. 

Gun jezelf dan ook dat moment waarop je écht iets voor jezelf kunt doen. Met deze 7 handige tips verbeter jij je leefstijl, bewaak je voor jezelf de balans en voorkom jij een chronisch te hoge werkdruk.  

  1. Verleg je focus tijdens je werkdag voor enkele minuten van het werk naar iets ter ontspanning. Doe ademhalingsoefeningen, span en ontspan je spieren of ga even een muziekje luisteren of spelletje doen. Dit helpt je om vervolgens weer met scherpte aan het werk te gaan. 
  2. Bepaal je doelen. Waar krijg jij energie van en waar wil je naartoe? Zet een stap terug en bekijk of je met de juiste dingen bezig bent. Wat kun jij nu zelf veranderen om dichter bij je doelen te komen? 
  3. Focus op positiviteit. Probeer eerst naar de zaken te kijken die wél goed gaan. Schrijf iedere dag je persoonlijke wins op, dat geeft je positieve energie. 
  4. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Loop voortaan een rondje als je belt en gebruik bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. 
  5. Geef je emoties de ruimte. Stop het niet weg, maar benoem ze juist. Het adresseren zorgt ervoor dat de werkdruk minder impact op je maakt.
  6. Gezonde voeding. Dat is iets dat je vaak overboord gooit zodra er werkdruk ontstaat. Kies juist voor voedingsmiddelen die je stresshormonen verlagen (groente, fruit en noten bijvoorbeeld).  
  7. Plan tijd voor jezelf in. Lees dat boek, maak die wandeling en doe iets wat jij echt leuk vindt. Dat zorgt ervoor dat jij even ontspant en jezelf weer kunt opladen. Maak hier elk weekend bijvoorbeeld een uurtje vrij voor. 

Bespreek de werkdruk met je leidinggevende

Je kunt er natuurlijk niet altijd zelf iets aan doen om de werkdruk te verlagen. Bespreek de aanhoudende werkdruk dan ook, op een geschikt moment, met je leidinggevende. Bereid je goed voor zodat je weet wat je wilt zeggen en verplaats je ook in de schoenen van de werkgever. Probeer de situatie van twee kanten te bekijken. Maak vervolgens concrete afspraken: wie doet wat? Stem direct af dat jullie na een periode kijken in hoeverre de situatie verbeterd is. 

Leer jouw werkdruk verlagen

Ben je op zoek naar meer handvaten of een concrete aanpak om jouw werkdruk te verminderen? In MijnQragt zijn er verschillende online trainingen gericht op vitaliteit en persoonlijke effectiviteit die jou leren om met werkdruk om te gaan en te verlagen

 

Verder lezen over werkdruk?

Dan zijn deze blogs wellicht interessant voor je:





Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20