Ben jij ook voortdurend moe? Zo krijg je weer energie!


Dankzij de media krijgen we het nodige mee uit de verschillende hoeken van de wereld. The pursuit of happiness is een veel gehoorde Amerikaanse term, waarbij mensen streven naar individueel geluk en succes. In een land als Japan wordt er juist gestreefd naar uitmuntend zijn binnen het collectief. Hier in Nederland doen we een dotje. We volgen eens een workshop mindfullness, bekijken een Amerikaanse Ted-talk en proberen op social media de beste versie van onszelf te laten zien. Je zou haast de indruk krijgen dat alles maakbaar is, maar het is vooral veel uitproberen en improviseren. Ontdekken wat voor jou werkt. Want in de praktijk slaan veel mensen zich door de werkweek heen. Naar buiten toe houden we ons sterk maar voelen ons continu moe. Hoe krijg je nu nieuwe energie, hoe zorg je dat je die houdt en aan welke knoppen kun je draaien?


Om te beginnen helpt het om te accepteren dat je energievoorraad niet oneindig is. Je kunt het met een mobiele telefoon vergelijken. Je eigen interne batterijtje kan langer meegaan in goede omstandigheden en juist sneller leeg raken in andere situaties. Allereerst is het belangrijk om in elk geval te proberen je batterij volledig op te laden met 7 uur slaap. Maar als er gedurende de dag veel van je wordt gevraagd en je ’s ochtends moe wakker wordt, zijn er een paar snelle trucjes om jouw batterij tussendoor bij te laden:

1. Blijf niet te lang liggen. Het is echt een fabeltje dat je meer energie krijgt of slaap kunt inhalen als je lang uitslaapt. Blijf actief en houd een vast ritme aan. Ga ook eerder naar bed als je ’s avonds de slaap voelt komen. Je lichaam geeft het zelf aan. 

2. Kies voor gezonde voeding. Zeker als je moe bent, is het helpend om je energie te halen uit gezonde voeding. Daarmee leg je een basis. Kies voor voedingswaarde in plaats van snelle koolhydraten (zoals chips en koekjes). Probeer ook een suikerpiek te voorkomen door gezond en vezelrijk te eten, want een oppeppertje helpt eventjes maar daarna ben je juist meer vermoeid. 

3. Drink voldoende water. Dat werkt zuiverend voor je lichaam. En je voorkomt dat je een energiepiek en -dip krijgt, veroorzaakt door koffie of frisdranken.

4. Neem micro-pauzes. 
Dat zijn korte onderbrekingen tussen de activiteiten door waarin je even ‘oplaadt’. Hoe je dit invult is aan jou natuurlijk. Je kunt een ademhalingsoefening doen, een frisse neus halen buiten, die mini-meditatie doen, een leuk liedje opzetten of even schik om niks hebben met je collega’s of huisgenoten.

5. Ken jezelf. Accepteer dat je energie wisselt op een dag en probeer je meer bewust te worden van waar je energie van krijgt en wat je veel kruim kost. Dat kun je doen via een dagboekje, waarin je dingen bijhoudt. 

6. Doseer je energie goed. Soms ben je de ene dag vermoeid omdat je de dagen ervoor druk bent geweest. Dan kun je op je werk doen wat er van je verwacht wordt en ’s avonds proberen het rustiger aan te doen bijvoorbeeld. Als je energie beperkt is, is het oppassen om niet overdag én ’s avonds alles te geven en de volgende dag je slap te voelen.  De truc is om dit te herkennen en tijdens het drukke gebeuren toch een keertje een koffie of thee pauze in te lassen. Als je dit overslaat, kom je jezelf uiteindelijk tegen. 

7. Plan je vaste afspraken slim in. Misschien heb je wel vaker dagen in de week die veel van je vragen. Probeer dan de verplichtingen die je daarbuiten aangaat wat te beperken zodat je in je vrije tijd wat ruimte hebt. Zo kun je dan zelf nog bepalen op dat moment waar je de energie voor hebt. Als je bijvoorbeeld weet dat je op de maandagen of woensdagen leeg thuis komt, kun je je vaste afspraken in de avonden beter op een andere avond plannen. Bijvoorbeeld op de donderdag, met het weekend in het vooruit zicht.

8. Blijf in contact met de mensen die jou energie geven. Want of je nu een groepsdier bent of meer op jezelf, er zijn altijd mensen in je omgeving waar je graag mee omgaat. Ook al kun je elkaar niet makkelijk opzoeken in Corona tijd, er zijn altijd manieren om een praatje te maken. Daar kun je je telefoon, naast social media, ook prima voor gebruiken. 

9. Zorg goed voor jezelf. Meestal wéét je wel wat goed voor je is, maar saboteer je jezelf. Die drankjes ’s avonds of vette hap kunnen zorgen dat het even leuk is maar je je later minder goed voelt. Probeer zelf eens na te gaan of er dingen zijn die niet voor jou werken. Wat staat jou nog in de weg om je zo goed mogelijk te voelen... En vind je dit toch lastig of blijft je balans tussen belasting en belastbaarheid schommelen? Schakel dan onze hulp in. De Qragt balanscoaches zijn er ook voor jou. 

Nog meer energie krijgen?

Wil jij jouw gezondheid en/of vitaliteit verbeteren? Maak een account aan op Qragt. Zo kun je gratis en voor niks deelnemen aan verschillende online vitaliteitstrainingen die we in samenwerking met Stg. Gezondheid aanbieden. Bijvoorbeeld:

  • Gezond boodschappen doen
  • Voedingstips & recepten
  • Energie/Energy
  • Burn-out cursus
  • Gezonder leven





Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20