Je hoeft niet altijd 'aan' te staan


Hoeveel tijd per dag zit jij op je telefoon? Check jij steeds weer je mobiel op nieuwe berichten of betrap je jezelf erop dat je weer minutenlang doelloos door je feed aan het scrollen bent? Geloof ons, je bent niet de enige!


Volwassenen zitten gemiddeld minimaal 3 uur per dag met hun neus in hun telefoon. Tieners zelfs 4 uur per dag.

Het is verleidelijk, want je smartphone ligt altijd binnen handbereik. Je hebt telkens de neiging om je telefoon te checken, dat wordt ook bevordert door de aanmaak van dopamine – een stofje in je hersenen dat ervoor zorgt dat jij steeds vaker dat bevredigende gevoel wil hebben en daardoor om de paar minuten je telefoon controleert. Heb je dat nieuwe mailtje al binnen of die ene like op Instagram te pakken?

Maak bewust de keuze om je smartphone vaker weg te leggen

Vraag jezelf eens af: heb jij je mobiel op tafel liggen als je in gezelschap bent? Let er dan eens op dat wanneer jij, in gezelschap, je telefoon bekijkt jij je aandacht verlegt. Je bent niet gefocust op de persoon waarmee je afgesproken hebt. Als jij ervoor kiest om je telefoon op dat soort momenten bewust weg te leggen, dan heb jij de volledige aandacht voor een ander. Daardoor maak je ook meer verbinding en door de focus gun jij je hersens meer rust. 

  • Hoe vaak per dag controleer jij je smartphone op nieuwe berichten of notificaties?
  • Reageer jij direct op berichten die nieuw binnen zijn gekomen?

The fear of missing out

Vaak hebben mensen het gevoel dat zij altijd ‘aan’ moeten staan. Het leven is druk. Werk, het gezinsleven en sociale contacten. We hebben het idee dat we op alle vlakken mee moeten doen. In veel beroepen zijn de werktijden vervaagt waardoor er vaak in de avond nog dat ene mailtje verstuurd wordt. Of men vindt dat zij na een lange dag werken en het huishouden op orde brengen, ook wat Netflix-tijd verdient hebben. Maar wanneer je vervolgens 3 uur achter de tv blijft hangen om die ene nieuwe serie te bingewatchen, weet je dat je vanwege het slaapgebrek morgen weer niet fit bent. 

  • Zet de notificaties en pushberichten uit op je smartphone. Daardoor word je niet telkens gestoord!
  • Hetzelfde geldt voor je WhatsApp-berichten, kies ervoor om op gezette tijden je telefoon te checken en dan op appjes te reageren.
  • Stop je telefoon weg wanneer je in de auto zit, dat voorkomt afleiding én ongelukken.
  • Kies ervoor om je telefoon standaard in je tas of jas te laten zodra je in gezelschap bent, daardoor voer je wat vaker échte gesprekken.

Sta jij in je Qragt?

Qragt is een zelfontwikkelingsplatform. Jij krijgt kansen om aan jezelf te verwerken. Het startpunt is onze Balanstest, waarmee jij een goed inzicht in jezelf krijgt. Met de tips en aanbevelingen kun jij vervolgens dingen aanpakken om voor jezelf te verbeteren. https://www.qragt.nl/Werknemer/Balanstest

Doe de Balanstest!





Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20