Hoe versterk ik mijn immuunsysteem?


Een sterk immuunsysteem zorgt ervoor dat iemand niet snel ziek zal worden. Iedereen heeft zelf invloed om dit immuunsysteem te onderhouden en te versterken. In dit artikel leggen we uit wat het immuunsysteem is en geven we je een snelcursus om jouw systeem te verbeteren. Want: een krachtig immuunsysteem draagt er aan bij dat jij je goed voelt en lekker in je vel blijft zitten. 


Een overvloed aan slechte voeding, te weinig slaap, stress, virussen, slechte bacteriën, schimmels, vervuiling en andere indringers bedreigen jouw gezondheid. Je immuunsysteem bestaat uit cellen die jou dagelijks beschermen tegen virussen, verkeerde bacteriën en slechte micro-organismen. Een sterk immuunsysteem houdt jouw lichaam gezond en voorkomt dat slechte organismen jou infecteren of ziek maken. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn witte bloedcellen (T-cellen) die baat hebben bij een gezonde leefstijl. 

Met deze 11 tips werk jij aan een goede en gezonde leefstijl, waardoor jij je immuunsysteem versterkt. 

Tip #1 Super gezonde voeding

Groenten en fruit zitten boordevol met vitaminen, mineralen en antioxidanten die het immuunsysteem stimuleren, ziekteverwekkers bestrijden en het aantal witte bloedcellen in je lichaam verhogen. Antioxidanten zijn plantaardige vitaminen, mineralen en voedingsstoffen die het immuunsysteem versterken. Pas je voedingspatroon aan want deze stoffen worden het beste via voeding opgenomen in je lichaam. Supplementen dienen hierbij slechts ter aanvulling. Eet dus super gezonde voeding! 

Tip #2 Water drinken!

Het drinken van voldoende water is erg belangrijk. Water drinken heeft een positieve uitwerking op het wegspoelen van gifstoffen in je lichaam. Daarnaast helpt het drinken van water jouw lymfestelsel om beter te functioneren en voorkomt het dat jouw darmen traag worden. Begin de dag met het drinken van 2 glazen water en drink vervolgens, verspreid over de dag, minimaal 2 liter water per dag. Geef jouw lichaam en bloed de aandacht die ze verdienen! 

Tip #3 Lichamelijke beweging

Iedereen weet dat beweging een positief effect heeft op de mens. Het helpt jouw immuunsysteem en in het bijzonder jouw cardiovasculaire systeem. Reguliere lichaamsbeweging versterkt het lymfatisch systeem. Door regelmatig te wandelen verloopt de circulatie van de immuunsysteemcellen in je bloedbaan beter en stijgt het vermogen om bacteriën te doden. Wandelen zorgt voor meer zuurstofopname, een betere doorbloeding en rekt je spieren beter. Hierdoor verbetert de bloedsomloop en het vermogen om afvalstoffen beter af te voeren. 

Tip #4 Stress verminderen

Door langdurige stress is het lichaam niet in staat om terug te keren naar een normale ontspannen toestand. Chronische stresshormonen blokkeren de immuunrespons en verhogen het risico op infecties. Een eenvoudige tip is om wat vaker te lachen of te knuffelen, al is het maar met een huisdier. Dit werkt namelijk stress en angst verlagend en vermindert de stresshormonen in het lichaam. Er zijn natuurlijk tal van andere tips om stress te verminderen, we schreven daar eerder een artikel over. *Hyperlink toevoegen.

Tip #5 Slaap genoeg

Slaap is een belangrijk onderdeel van het bouwen aan een sterk immuunsysteem. Het geeft je lichaam de gelegenheid om het immuunsysteem te groeperen en versterkt het vermogen om te vechten tegen ziekteverwekkers en antilichamen. Onvoldoende slaap zorgt ervoor dat iemand meer vatbaar is voor ziektes en langzamer hersteld van blessures. Werk daarom aan een goed slaappatroon. Vermijd schermtijd twee uur voor het slapen gaan, bouw een vaste avondroutine in waarbij je telkens op hetzelfde tijdstip gaat slapen en zorg voor zo min mogelijk afleiding op de slaapkamer: zet bijvoorbeeld je telefoon op vliegtuigmodus en zorg dat de gordijnen volledig gesloten zijn. 

Tip #6 Probiotica

Probiotica geeft je kracht en verbetert het vermogen van je lichaam om schadelijke bacteriën, gisten en andere micro-organismen te weerstaan. Het immuunsysteem is aangesloten op de darmen en gezonde bacteriën beschermen je lichaam tegen schadelijke bacteriën. Probiotica haal je bijvoorbeeld uit natuurlijk geteeld voedsel zoals gember, cottage cheese, tempeh, miso, kimchi, tamari, kefir en yoghurt. Daarnaast is het mogelijk om probiotica capsules of poeder tot je te nemen om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan te vullen. 

Tip #7 Oppassen met medicijnen

Ben je bewust van het effect van sommige medicijnen die het immuunsysteem kunnen verzwakken. Bij de behandeling van ziekten zoals reumatoïde artritis, lupus en de ziekte van Crohn en anti-kanker medicijnen, corticosteroïden en antibiotica leiden tot een algemene verzwakking van het immuunsysteem en onze afweermechanismen. Neem in dit geval altijd contact op met je huisarts om te raadplegen wat je hier zelf aan kunt doen. 

Tip #8 Een schone omgeving

Een overmatig gebruik van antibacteriële sprays en schoonmaakmiddelen zorgt ervoor dat je lichaam minder wordt blootgesteld aan bugs en ziektekiemen. Hierdoor is je lichaam ook niet in staat om antistoffen aan te maken wat een nadelig effect op je immuunsysteem kan hebben. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen en was je handen regelmatig met zeep en warm water. Zorg er daarnaast voor dat je uitsluitend milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen in huis hebt. Dit voorkomt namelijk dat je middelen gebruikt die mogelijk schadelijke effecten hebben en gifstoffen achterlaten. 

Tip #9 Immuunsysteem verhogende supplementen

Versterk je immuunsysteem dagelijks met supplementen. Met name interessant wanneer je ziek bent of dreigt te worden. Vitamines C en D zijn hierbij goede supplementen om tot je te nemen, net als multivitaminen die zink bevatten. Naast supplementen zijn biologische en verse groenten, voldoende water en slaap én probiotica ontzettend waardevol je immuunsysteem mee te versterken. Deze antioxidanten helpen de T-cellen in je lichaam, die als basiscomponent gelden voor je immuunsysteem. 

Tip #10 Ban suiker uit je leven

Geraffineerde suikers hebben een negatieve impact op je immuunsysteem. Te veel suiker verlaagd je weerstand en ze beperken het vermogen van je lijf om luchtweginfecties tegen te gaan. Daarnaast voeden de slechte bacteriën in je darmen zich met suiker, waardoor dit een bedreiging vormt voor jouw immuunsysteem en de kans op ziekten vergroot. Vervul je zoetbehoefte daarom bijvoorbeeld met fruit, waar geen toegevoegde suikers inzitten. 

Tip #11 Consumeer gezonde vetten

Gezonde vetten hebben een positief effect op je immuunsysteem. Deze haal je bijvoorbeeld uit natuurlijke voedingsmiddelen als noten, zaden, avocado en olijven. Daarnaast haal je gezonde vetten uit zalm en sardientjes, welke gelijktijdig ook vitamine D bevatten. Eet daarom wekelijks vette vis, zodat jouw vitamine D peil aangevuld wordt. Dat heeft namelijk weer een positieve invloed op je immuunsysteem. 

Wil jij meer weten over een gezonde leefstijl en hoe jij jouw immuunsysteem kunt versterken?

Sluit je aan op Qragt. Zo kun je gratis en voor niks gratis deelnemen aan verschillende online vitaliteitstrainingen die we in samenwerking met Stg. Gezondheid aanbieden. Bijvoorbeeld:

  • Gezond boodschappen doen
  • Voedingstips & recepten
  • Energie/Energy
  • Burn-out cursus
  • Gezonder leven

Via de Qragt Balanstest krijg jij direct inzicht in hoe je in de wedstrijd staat. De gratis rapportage geeft je zelfinzicht én waardevolle tips die je direct kunt toepassen.





Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20