Druk van de ketel graag! Zo verlaag je je werkdruk...


Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Reorganisaties, bezuinigingen en de diversiteit aan collega’s om je heen kunnen bijdragen aan de build up van jouw dagelijkse stresslevel. Ruim 36% van werkend Nederland ervaart een te hoge werkdruk. Een alom bekend probleem zo is gebleken. Werkstress wordt vaak veroorzaakt door de ervaring van druk, maar dit kan ook anders. Denk er bijvoorbeeld aan wanneer mensen aan je vragen hoe het met je gaat, om eens eerlijk antwoord te geven in plaats van standaard “Ja goed, hoe gaat het met jou” te antwoorden. Bedenk of je nu ‘lekker druk’ bent of dat je ‘te druk’ bent. In dit laatste geval is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen om deze werkdruk te verlagen. We geven je 4 handzame tips hoe je je werkdruk kunt verlagen en de kans op een burn-out kunt verkleinen.


1. Neem niet te veel hooi op je vork

Denk niet, die klus of taak kan ik er nog wel bijnemen. Durf hierbij om hulp te vragen aan je collega’s. Genoeg mensen denken vaak dat ze alles zelf moeten doen, maar het is echt niet erg als je eens wat werk uitbesteedt. Sta open voor wat je collega’s jou kunnen bieden, je zult verrast zijn. 

2. Durf zelf eens nee te zeggen

Als je tot de nok toe gevuld bent met werkzaamheden en je collega of werkgever vraagt of je nog ‘even snel’ een extra taak kunt afhandelen, durf dan ook eens nee te zeggen. Dit is een opdracht waar jijzelf aan moet werken. Als je collega of werkgever niet weet dat je het druk hebt en jij altijd de helpende hand biedt, dan weet hij jou altijd te vinden als er werk gedaan moet worden. Durf dus nee te zeggen, of beveel een andere collega aan, waarvan je vermoedtdat hij/zij misschien meer tijd heeft. 

3. Maak tijd voor ontspanning

Het klinkt misschien volledig tegenstrijdig, maar het is goed om op tijd een pas op de plaats te maken. Wellicht denk je dat het werk zich blijft opstapelen, maar het is belangrijk om even te ontspannen en niet aan werk te denken om vervolgens weer productief aan de slag te kunnen gaan. Iedereen heeft de juiste ontspanning nodig op zijn tijd voor een gezonde balans en goede gezondheid. Hoe meer energie je hebt, hoe meer werk je in een korte tijd afkrijgt. Neem dus dat half uurtje pauze en doe daarin iets ontspannends.

4. Houd jezelf en jouw collega’s niet in de houdgreep

Zit je structureel een uur langer op kantoor of ben je thuis nog tot in de late uurtjes bezig met je werk? Dan ligt hier een probleem dat de werkgever zou moeten oplossen. Toch kun jij jezelf hier ook in beschermen. Het is logisch dat je sympathie hebt voor je werkgever en hem of haar niet teleur wilt stellen, maar als jij je continu beschikbaar stelt, dan wordt dit de standaard. . Ook wek je het gevoel bij jouw collega’s op dat zij dit ook moeten doen om een net zo’n ‘goede werknemer’ te zijn.  Op deze manier ontstaat het idee dat ‘druk zijn’ gelijk staat aan status. Zorg er dus voor dat je niet te veel overuren maakt en zo jezelf en jouw collega’s niet in de houdgreep houdt.

Verder lezen over werkdruk?

Dan zijn deze blogs wellicht interessant voor je:





Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20