Hoe raak je stress kwijt?


Stress hoort bij het leven zeggen ze. Het zorgt ervoor dat je nét op tijd de trein haalt. Of dat je op een belangrijk moment zoals een sollicitatiegesprek scherp en alert bent. Het heeft dus een functie. Maar als je continu stress hebt, werkt dit door in je lichaam en kun je er last van krijgen. Hoe raak je stress kwijt? 


Oorzaken van stress

In je lichaam gaat door stress het cortisolgehalte in je bloed flink omhoog. Cortisol is een stresshormoon dat je lichaam zelf aanmaakt als je in een gevaarlijke situatie terecht bent gekomen. Je kunt het ook aanmaken als je denk dat je in zo’n situatie zit. Stress, vooral chronische stress, kan een heleboel vervelende klachten veroorzaken. Er zijn verschillende vormen van stress. 
Het enige moment wanneer stress handig is, is als je in direct gevaar bent. Dit heet acute stress en stopt onmiddellijk, zodra je niet meer in gevaar bent. Maar als je alleen denkt dat er iets mis is, of je voortdurend zorgen maakt en loopt te piekeren, dan blijft deze stress aanhouden. Soms wel jarenlang. Dit heet chronische stress en deze vorm kan voor ernstige lichamelijk klachten zorgen. Je bent dan moe, snel geïrriteerd en het lukt niet meer om je te ontspannen of om lekker te gaan slapen. Deze vorm van stress is dus een probleem en het is ongezond. Hoe kom je daar zo snel mogelijk vanaf?


Oplossingen om stress te verhelpen of voorkomen

Het beste is om bij ernstige stress contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij zal je zeker verder kunnen helpen. En er zijn beproefde manieren om ermee om te gaan. Zoals praten over je problemen, opschrijven wat je dwars zit, de wat minder belangrijke taken van je to-do lijstje schrappen, ontspanningsoefeningen doen en ondertussen goed voor jezelf zorgen. Dat begint met gezond eten en sporten, maar kan ook dieper gaan zoals leren hoe je sterker in je schoenen komt te staan.  

Herstelversnellers

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat je als je chronische stress hebt veel extra vitaminen en mineralen verbruikt. Je vraagt namelijk veel van je lichaam. Van verschillende vitamines en mineralen is aangetoond dat ze een positief effect hebben bij stress, zoals vitamines B1, B2, B6 en C, tryptofaan en L-theanine. In tijden van stress kun je daarom naast de gebruikelijke adviezen je lichaam meer energie geven door extra vitamines en mineralen in te nemen. Op deze manier geef jij je lichaam de mogelijkheid om nog beter te herstellen.

 

Verder lezen over stress?

Dan zijn deze blogs wellicht interessant voor je:

 

Doe de Qragt Balanstest

Wil je weten hoe jij ervoor staat? De Qragt Balanstest laat je zien of jij in balans bent en wat eventueel je aandachtspunten zijn. Vul gratis de test in en ontvang een rapportage met tips en aanbevelingen. Daarmee kun je al direct aan de slag om jouw aandachtspunten op te lossen.

 

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met onze partner Stichting Gezondheid.
Zie ook: stichtinggezondheid.nl/hoe-raak-je-snel-je-stress-kwijt






Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20