Hoe maak je verbinding met jezelf?


Als het om het thema ‘verbinding’ gaat, zouden we er haast aan voorbij gaan dat ook aandacht voor jezelf ontzettend belangrijk is. Wanneer je veel van jezelf vraagt en elke dag klaar staat voor je familie, collega's, klanten, vrienden etc, kun je jezelf daarbij voorbij lopen. Maar hoe vind je nou die balans en wat gebeurt er dan eigenlijk van binnen?


Hello, me calling. Ben ik goed verbonden?

De verbinding met jezelf bestaat uit de combinatie van je lichaam, je gedachten en gevoelens ergens bij. 
Als je gewoon maar gáát en gáát, het  kan het gebeuren dat je jezelf verliest. Je raakt afgestompt en wat je ergens bij voelt of wat je ervan vindt… ach, wat maakt het uit? Belangrijke signalen vanuit jezelf (of je directe omgeving) komen minder goed door en daarmee mis je ook waarschuwingen die je kunnen helpen om bij te sturen.   

Niet voor niks worden veel mensen als ze met vakantie zijn ‘ziek’.  Zelfs als hun lichaam aan de bel trekt, negeren ze de signalen. En zodra er geen to do’s meer zijn krijgt je lichaam de kans om je te vertellen hoe het ervoor staat. Daarom is het belangrijk dat je gewoon tussendoor ook eens “incheckt” bij jezelf. Stilstaan bij wat je denkt, voelt en wat dit wil zeggen. Dit leidt zelfs tot een beter begrip van de mensen om je heen, want als dan worden hun gevoelens ook herkenbaarder en kunnen jullie meer rekening met elkaar houden. 

We vragen veel van onszelf 

Op zich is het niet gek. We vragen veel van onszelf, er wordt veel van ons gevraagd door onze omgeving, en dat is allemaal prima. Maar het is ook oké om soms ook even terug te schakelen. Tijd voor jezelf te nemen. Juist om die sterke man of sterke vrouw te kunnen zijn op de momenten dat dat nodig is. 
Elke sporter weet: rust is ook training. Neem tijd om te herstellen van je inspanningen. Geniet een beetje. Je hóeft namelijk niet altijd voor anderen klaar te staan of jezelf nuttig te maken. Wanneer je, van tijd tot tijd, jezelf de vrijheid gunt om gewoon op dat moment zelf te bepalen waar je zin in hebt en te ontspannen, ben je ook goed bezig. Je bent dan aan het opladen, als het ware. En het is juist in die rust, dat je ook weer die verbinding met jezelf kunt gaan voelen. 

In de stilte gebeurt het

Margriet Spijksma, auteur van Fablife, vertelde in een van haar live-events dat zij van tijd voor zichzelf maken een goede gewoonte heeft gemaakt. Ze werkt op verschillende manieren aan zichzelf, waaronder door veel te lezen. Maar ze gaat ook  bijtijds naar bed en schrijft dan nog een poosje in haar dagboek. Over die me-time zegt ze: “Wanneer jij vaker voor jezelf kiest, is dit niet alleen een cadeau aan jezelf, maar je wordt ook een leukere vriendin, gezelligere moeder, betere dochter. Dus zullen we een ding afspreken? Om vaker naar je gevoel te luisteren en voor jezelf te kiezen?”

Naar je gevoel luisteren… 

Voor de een is dat klare taal, de ander denkt: maar wat zegt dat gevoel mij dat dan? En wat voel ik eigenlijk? Christine Walters, balanscoach bij Qragt, had een poosje terug een cliënte die eigenlijk helemaal niets meer dacht te voelen. Of soms een beetje iets voelde, en een seconde later was het weer weg. Ook een bodycan hielp niet. Daarom was aanvullende hulp nodig, de cliënte had een lange weg te gaan en kwam er uiteindelijk met een 2elijns hulpverlener achter dat zij als kind het gevoel had niet de mógen voelen, aangezien ze haar drukke ouders niet tot last wilde zijn. Dat zat heel diep. In het hier en nu was er wél de ruimte om te voelen, alleen moest ze dat weer opnieuw gaan leren. 

Omdat je zo snel alweer door het volgende in beslag genomen wordt, wordt door veel coaches aangeraden om te journalen. In het begin dagelijks, om het echt als gewoonte aan te leren en wat vaker te reflecteren op je dag. Ben je niet zo van het dagboek-schrijven, dan kun je ook met een goede vriend of vriendin over je gevoel praten, uitwaaien, muziek maken of bijvoorbeeld iets creatiefs gaan doen. Whatever works for you! 

Wanneer je wat meer de signalen op gaat merken en de verbinding met jezelf sterker wordt, kun je jezelf volgens balanscoach Christine jezelf hierop bevragen. Wat geeft je gevoel je aan? Wat is hieraan vooraf gegaan? Wat versterkt dit gevoel? En wat heb ik nodig om het minder te laten worden als ik dat zou willen? Merk eens op welke gevoelens je gewaar wordt zodra je even geen afleiding hebt . Kun je het benoemen? Is het een signaal? En wat zegt het dan volgens jou? 

Coach Christine heeft eens gewerkt met een cliënte die als signaal een vrij ‘chaotisch’ gevoel kreeg. Voor haar werkte het om dan een stapje terug te doen, een planning te maken en te zorgen dat er weer overzicht kwam. Zelf krijg Christine bijvoorbeeld een dichtgeknepen keel als het teveel wordt. Dat is voor haar een signaal om tijd voor zichzelf te nemen. Hoe je dat invult en wat je daarbij het beste kunt doen, verschilt van persoon tot persoon. De een gaat lekker in bad, de ander maakt een wandeling met de hond en een derde zoekt het in weer heel wat anders.

Voor jezelf kiezen

Het is niet egoïstisch om voor jezelf te kiezen en je gevoel wat meer te volgen. Maak die signalen die jouw lichaam je geeft eens inzichtelijk. Denk na over wat je nodig hebt en ook binnen jouw invloed ligt, zodat je er wat mee kunt doen. Door even afstand te nemen van alle drukte en naar binnen te keren doe je weer nieuwe inzichten op en kunt in je doen en laten dichter bij jezelf blijven. 





Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20