Help! Ik voel mij niet goed genoeg


Het is een thema dat bij veel mensen speelt: je niet goed genoeg voelen. Oorzaken hiervoor kunnen vanuit diverse hoeken komen. Iemand kan te maken hebben met trauma’s uit het verleden of lijden onder de hoge verwachtingen die vanuit het werk of de omgeving. Denk bijvoorbeeld ook aan de druk die vanuit de maatschappij opgelegd wordt: we willen altijd maar weer groter, beter en meer. Onze Balanscoach Christine gaat in dit artikel dieper in op dit onderwerp en deelt ervaringen vanuit de praktijk. 


De realiteit is dat veel mensen zich nu of in het verleden niet goed genoeg gevoeld hebben. Om dat beter te kunnen duiden sprak Christine onder andere met Kim en Michelle die zij gecoacht heeft. In dit verhaal zijn hun namen geanonimiseerd.

Wat betekent ‘niet goed genoeg zijn’? 

Iedereen hangt zijn eigen betekenis aan dit begrip. Christine: “Het is een bepaald gevoel van onzekerheid. Iemand voelt zich niet slim genoeg, is bang om fouten te maken of durft niet te vertrouwen op eigen kunnen. Wat in de gesprekken ook naar voren kwam is dat mensen de drang kunnen hebben om alles in een negatief daglicht te zien. Terwijl dat niet per definitie een eigen standpunt hoeft te zijn. Iemand voelt zich al snel overbodig en trekt zich daarom liever terug. Vanzelfsprekend dat praktijkervaringen deze gedachten kunnen versterken. Als iemand bijvoorbeeld meerdere keren is afgewezen bij sollicitaties, op school of in relaties, dan wordt dit negatieve beeld bevestigd en versterkt”.

Hoe ontstaan deze gedachten?

Uit de verschillende gesprekken die Christine voerde kwam een duidelijk beeld naar voren dat hun negatieve gedachten en zelfbeeld keer op keer bevestigd werden. Christine: “Zo sprak Kim over het blijven zitten op school, het telkens falen tijdens tentamens en het feit dat alle aandacht van jongens uitging naar een slankere vriendin. Het feit dat haar ouders goedbedoelde complimenten gaven, maar deze het verkeerde gevoel gaven, werkte ook niet mee. Zo zeiden haar ouder vaak: ‘Onze Kim is misschien wat minder slim, maar ze komt er wel’. Michelle, een van de andere geïnterviewden, sprak juist over een extreme faalangst die ontstaan is in haar jeugd. Mede omdat ze voortdurend afgewezen werd. Dit leidde er onder ander toe dat ze niet in staat is om nieuwe vriendschappen en relaties aan te gaan. Vanwege haar angst dat ze niet goed genoeg is en mensen haar vervolgens laten vallen”. 

Bij de een komen dit soort gevoelens juist naar voren wanneer iemand moet presteren in werk, sport of op school. Een ander worstelt met name in het aangaan en onderhouden van relaties. 

Op welke momenten gaan deze gedachten van kwaad tot erger?

Iemand kan hevig beïnvloed worden door het stemmetje in zijn of haar hoofd dat gedachten vaak bevestigt en uitvergroot. Of iemand is juist meer vatbaar voor invloeden van buitenaf. Christine: “Beiden kunnen een stempel drukken op iemands gedachten. Michelle gaf bijvoorbeeld aan dat wanneer zij wordt afgewezen, zij automatisch in haar geheugen gaat graven en bewijs zoekt om deze afwijzing te versterken. Toen zij als enige uit haar hockeyteam niet werd geselecteerd voor het eerste team, kwam dat hard aan. Ze raakte in paniek en het voelde alsof haar maag omdraaide. Wanneer ze dit gevoel nu krijgt, dan uit zich dat vaak fysiek in een vermoeid gevoel in haar armen. Een aantal jaar geleden gaf haar lichamen signalen af dat deze gedachten haar tol eisten. Haar armen vielen uit en ze sliep hele dagen. Haar psycholoog bestempelde het als een lichamelijke depressie. Dit heeft ze door middel van accupunctuur, rust en een intensief traject met een psycholoog kunnen verwerken. Ze heeft beter naar haar lichaam leren luisteren”. 

“Kim vertelde juist dat wanneer zij niet volledig in balans is, deze gedachten de overhand kunnen nemen”, legt Christine uit. “Denk aan momenten wanneer zij een te drukke agenda heeft, zij zichzelf geen tijd gunt of als er bepalende gebeurtenissen afspelen in haar leven. Doordat er een bepaalde trigger afgaat, kunnen deze gedachten opspelen en groeien”. 

Wat kun je er zelf tegen doen?

Vaak is er een patroon ontstaan waarbij de gedachten van ‘jezelf niet goed genoeg voelen’ ontstaan zodra bepaald gedrag of gebeurtenissen plaatsvinden. Christine: “Je bent al goed op weg zodra je dit gedrag of deze gebeurtenissen herkent. Naarmate je deze gedachten vaker krijgt, kun je dit op den duur signaleren en jezelf dus ook beter wapenen. Met Michelle deelde ik een aantal hele praktische tips die zij vandaag de dag toepast in dergelijke situaties. Durf de hulpvraag te stellen. Trek op tijd aan de bel en blijf niet ‘gewoon’ doorgaan. Hoewel dit vaak een hoge drempel lijkt, zal je zien dat door er met iemand over te praten je direct al nieuwe inzichten krijgt. Gun jezelf vervolgens ook de tijd om zaken te verwerken. Dat maakt dat je er op de lange termijn ook iets aan hebt. Accepteer daarnaast ook complimenten en leer deze te waarderen. Jij bent wie je bent en jij mag er zijn”.

Positieve energie werkt in deze situaties als een soort ‘life-line’. Christine vervolgt: “Schrijf, wanneer je negatieve gedachten ervaart, juist positieve dingen op. Dat is een manier om negatieve gedachten te weren en weer positieve energie op te bouwen. Maak tijd vrij voor jezelf en kijk ook kritisch naar wat jou energie geeft en wat je juist energie kost. Door de balans op te maken ben je beter in staat om de focus op de juiste zaken te leggen. Kim vertelde dat zij vaak analytisch te werk gaat. Bijvoorbeeld toen zij op een feestje een mooie slanke vrouw tegenkwam die, nadat ze haar Instagram had bekeken, ontzettend veel volgers bleek te hebben. Kim was direct onzeker en bestempelde zichzelf als een mislukking. Maar zij keek vervolgens terug op de situatie. Wat was er gebeurd en hoe kwam het dat zij zich zo voelde? Wat is er waar aan deze gedachte en wat zijn de feiten? Door reële vragen te stellen kreeg zij weer grip op de situatie”. 

Ben jij in balans?

Wil jij weten of jij helemaal in balans bent? Vul dan gratis onze Balanstest in en ontdek hoe jij er op dit moment voor staat. Heb jij behoefte om beter om te leren gaan met deze gedachten? Bekijk de verschillende artikelen en trainingen in de Mijn Qragt omgeving. Balanscoach Christine helpt je graag verder.





Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20