Hoe blijf je financieel fit tijdens Corona?


Aan de oproep van onze premier of iedereen die thuis kan werken dat ook vooral wil doen, hebben we de afgelopen periode massaal gehoor gegeven. Wat we ook massaal gedaan hebben is online shoppen. Online shops stunten momenteel met kortingsacties of leveren zonder verzendkosten te rekenen. Ook op social media zie je veel acties en speciale aanbiedingen voorbij komen. Dat lijkt aantrekkelijk en speelt handig in op het feit dat mensen nu vaker thuis zijn, met meer tijd om online te shoppen. Je kunt je geld echter maar een keer uitgeven. Blijf financieel fit met deze tips van het Nibud.


Psychologische principes die ons gedrag beïnvloeden

Het is niet gek dat wij als consument gevoelig zijn voor marketing en misschien in de verleiding komen om meer te kopen dan we anders zouden doen. Er zijn verschillende psychologische principes die ons financieel gedrag beïnvloeden. Kuddegedrag is er daar één van. Onbewust nemen we het gedrag over van mensen om ons heen of wat we in de media zien. Hierdoor ontstaan hypes, zoals hamsteren.

Ook het doen van impulsaankopen, shoppen uit verveling of juist winkelen uit emotie, wordt ook veroorzaakt door onze psyche. Geef je brein dus maar de schuld. Vaak praten we dat goed voor onszelf door te zeggen: ‘Ach, ik heb het verdiend. Het is zo’n gekke tijd’. Dit fenomeen heet cognitieve dissonantie. We doen iets anders dan wat we ons voorgenomen hadden. Dat geeft een ongemakkelijk gevoel. Als we het in ons hoofd (onbewust) weer goedpraten, voelen we ons direct beter.

Bewust van koopverleidingen

Het is goed om je bewust te zijn én blijven van deze psychologische principes en de koopverleidingen die je proberen over te halen. Zomaar je (online) winkelmandje volgooien omdat je je verveelt of je wat afleiding zoekt in deze tijden, is misschien niet zo handig. Juist omdat het (nog) niet duidelijk is hoe je geldzaken er de komende periode en later dit jaar uit zullen zien.

Het zijn onzekere tijden en dat heeft invloed op je brein. En waarschijnlijk duurt het nog wel even voor alles weer normaal is, dus je bewust zijn van deze invloed en koopverleidingen helpt je om niet onnodig te shoppen. 

Grip op je geldzaken

Qragt werkt samen met startpunt Geldzaken van het Nibud. Daarmee kun je een eigen geldplan opstellen om je financiën in orde te krijgen. Ga naar MijnQragt en log in om zelf grip op je geldzaken te krijgen. Zo weet je precies hoeveel je wel en niet vrij te besteden hebt per maand. 

Voor veel huishoudens heeft de coronacrisis grote financiële gevolgen. Heb je als gevolg van Corona aanzienlijk minder inkomen, dan kun je dit stappenplan raadplegen. Probeer overzicht te houden en kijk ook eens op www.nibud.nl/special/geldwijzer-corona/ voor meer tips en hulpmiddelen in tijden van corona. 

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met onze partner Startpunt Geldzaken van NIBUD
https://www.nibud.nl/consumenten/blog-bewust-van-koopverleiding/





Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20