Hoe behandel je een burn-out?


Je hebt er al maandenlang last van. Je kunt je niet concentreren op je werk, je blijft hangen in taken die je maar niet afgerond krijgt, je lontje wordt steeds korter en je bent inmiddels een emotionele rollercoaster. Je kunt je aandacht niet meer goed verdelen en kunt niet meer genieten van de dingen waarvan je wilt genieten. Naast je psychische klachten voel je jezelf ook lichamelijk afzwakken. Darmklachten, spierpijn en uitslag op je hoofd bevestigen dit maar weer. Je hebt al maandenlang last van een burn-out. Hoe kun je dit laten behandelen?


Voorheen werden mensen veel vaker de kant van de psychologen opgestuurd, maar ook dit is aan het veranderen. De herziende richtlijn psychische klachten (2017) gaat steeds meer coaching dan psychologische interventies.

“Coaching is wat mij betreft een zinvol instrument. Een coach zegt dan bijvoorbeeld: ‘kijk even terug, hoe is het nu, hoeveel bordjes heb je en wat ga je hieraan doen?’ De meeste mensen vinden het lastig om voor zichzelf te kiezen. Ze willen andere mensen een plezier doen, aardig gevonden worden en kunnen vaak geen nee zeggen.” Aldus Jan van Vlerken, bedrijfsarts bij Capability. Iedereen kent en snapt de metafoor: ‘als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet voor anderen zorgen’, maar voor veel mensen blijft het toch lastig om daadwerkelijk ook die kant op te bewegen.

Steeds minder vaak worden medicijnen als oplossing geboden, daar zit momenteel een verschuiving in. We leven immers in Nederland, waar we liever de symptomen aanpakken en niet naar de bron van de oorzaak gaan. Deze verschuiving is daarom enorm belangrijk. Je kunt sneller uit je burn-out komen als je beter naar je gevoel leert luisteren. Je raakt sneller terug in balans en je wordt en voelt je ook een stuk gezonder. De lichaamsgerichte therapie door middel van coaching is daarom een methode die steeds meer voorkomt en ook erg zinvol is.

De ‘nieuwe’ methode van de behandeling van een burn-out is in de afgelopen jaren dus verschoven naar een actieve manier van coaching. Het is belangrijk dat mensen leren praten om aan zichzelf te werken. De oorzaak moet aangepakt worden en niet de symptomen die je ervaart.

Verder lezen over burn-out?

Dan zijn deze blogs wellicht interessant voor je:

Meer burn-out tips?

Ontdek wat Qragt te bieden heeft om een burn-out te voorkomen! Of vul gratis de Balanstest in om inzicht in jezelf te krijgen. Uit de rapportage blijkt of je in balans bent, wat aandachtspunten zijn en hoe je door middel van handige aanbevelingen jezelf kunt verbeteren.





Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20