Beter slapen doe je zo!


Lig je ’s nachts vaak te woelen in bed? Kijk je regelmatig verschrikt naar je wekker en realiseer jij je dat je midden in de nacht nog altijd niet in slaap bent gevallen? Word je gebroken wakker en kun je je slecht concentreren op je werk?

Dan ben je niet de enige. Heel veel mensen hebben last van een slechte nachtrust. Gelukkig kun je er altijd wat aan doen.


Slaaptekort door stress

Stress is een van de grootste oorzaken van een slechte nachtrust. Wanneer je gestrest bent dan is het lastig om in slaap te komen. Dit komt omdat je waarschijnlijk langdurig ligt te piekeren. Je kunt voor jezelf wel een aantal maatregelen nemen om minder gestrest naar je werk te gaan. Laat je smartphone of tablet bijvoorbeeld voor het slapen met rust. Of zorg dat je regelmatig sport. Maar belangrijker nog: pak het probleem aan dat veroorzaakt dat je stress hebt.

Vaak plassen ‘s nachts

Wanneer je vaak moet plassen en naar de wc moet tijdens de nacht, dan is het uiteraard lastig om telkens de slaap te hervatten. Probeer daarom niet te veel te drinken voordat je naar bed gaat. Zorg ook dat je vlak voor het slapen naar de wc gaat. Heeft het vele plassen een medische oorzaak? Bijvoorbeeld door een blaasontsteking? Ga dan naar een huisarts.

Zorg voor een goed slaapritme

Een zeer onregelmatig slaapritme kan voor onrustige nachten zorgen. Veel mensen gaan in het weekend laat slapen en slapen dan lang uit. Maar je hebt bijvoorbeeld ook mensen die in ploegendiensten werken en daardoor een zeer veranderlijk slaapritme hebben. Voor al deze mensen geldt: door onregelmatigheid raakt je biologische klok in de war en slaap je hierdoor onrustiger.

Te warm in de slaapkamer

In een te warme slaapkamer kan het lastig zijn om de slaap te vatten. Het kan ook erg helpen om ’s nachts een beetje te luchten door bijvoorbeeld een raampje open te zetten. Een slaapkamertemperatuur tussen de 16-19 graden wordt geadviseerd. Wanneer het warmer is dan kan dit slecht zijn voor de kwaliteit van de REM-slaap. Deze diepe droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.

Slechte nachtrust door voedsel

Veel mensen staan er misschien niet erg bij stil maar door wat je eet en drinkt – vlak voor het slapen – kun je slapeloze nachten meemaken. Het is bekend dat je op moet passen met teveel cafeïne of suiker voor het slapengaan (zoals koffie of cola) maar ook met het eten van te veel voedsel in het algemeen wordt de kans op nachtmerries en vervelende dromen groter. Ga niet slapen met een overvolle maag.

Daarnaast wordt aangeraden om ’s avonds niet al te veel producten te eten waar histamine in zit. Histamine is een biogeen amine (natuurlijk eiwit) die een rol speelt bij een aantal processen in het lichaam. Het is een hersenstof die soms voor angst- en paniekstoornissen kan zorgen. Dit gebeurt meestal alleen bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Producten waar histamine in zit, zijn onder meer yoghurt, oude kaas, karnemelk, zuurkool maar ook rode wijn.

De volgende tips helpen om beter te slapen:

  • Houd regelmatige bedtijden aan; sta vooral op dezelfde tijd op. In het weekeinde mag het tijdstip van opstaan maximaal anderhalf uur verschuiven ten opzichte van het tijdstip van door de week.
  • Bewaar het bed om te slapen of te vrijen. Ga pas naar bed wanneer je je slaperig voelt en sta even op uit bed wanneer het slapen niet lukt.
  • Beperk het lezen in bed tot maximaal dertig minuten en zorg dat wat je leest of kijkt niet te spannend of boeiend is.
  • Ontspan voor het slapen gaan; bouw je dag af en vermijd ongeveer een uur voor het slapen gaan inspannende geestelijke en lichamelijke activiteiten.
  • Een dutje ‘s avonds is af te raden. Een kort dutje overdag (maximaal 30 minuten) is geen probleem als het je nachtslaap niet verslechtert.
  • Draai de wekker om zodat je er niet steeds op kunt kijken. Het steeds zien van de tijd kan onrust geven.
  • Vermijd cafeïne (koffie, thee, chocola, etc.) na 18.00u.
  • Gebruik alcohol niet als slaapmutsje.
  • Begin de dag met voldoende licht en beweeg regelmatig overdag.
  • Zorg voor warme voeten als je in bed ligt.
  • Slaap niet te vaak uit. Als je structureel te lang slaapt, kan dat ten koste gaan van je ritme.
  • Ten slotte: Het is beter eerder in bed gaan, dan te laat er uit te komen.

 

Doe de Qragt Balanstest

Wil je weten hoe jij ervoor staat? De Qragt Balanstest laat je zien of jij in balans bent en wat eventueel je aandachtspunten zijn. Vul gratis de test in en ontvang een rapportage met tips en aanbevelingen. Daarmee kun je al direct aan de slag om jouw aandachtspunten op te lossen.






Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20