Baal jij ook zo van dat thuiswerken? Dit kun je er aan doen!


Thuiswerken was in het begin een welkome afwisseling, maar inmiddels vind je je werk niet meer leuk. Sterker nog, hoe vaak heb je niet gedacht: nu ben ik er he-le-maal klaar mee! Als de muren op je af komen en een dagje naar kantoor als een 'uitje' voelt, hoe ga je dit dan nog maanden volhouden?


In deze blog delen we 5 tips met je, om de moed erin te houden en je hart eens te luchten.

1. Zet je intentie van de dag

Begin de dag zoals je altijd doet, zet daarbij een lekker kopje koffie en kijk even uit het raam. Stel jezelf daarbij de vraag: Hoe zal ik er vandaag een mooie en productieve dag van maken? Stel een realistische planning van je werkzaamheden op. Geef daarbij prioriteit aan belangrijke taken en plan vooral niet te veel. Plan ook werk in waar je eigenlijk wel zin in hebt of interessant vindt, maar vaak niet aan toekomt. Dan blijf je met plezier werken of heb je iets om naar uit te kijken om later op de dag te doen. Zet ondertussen een lekker muziekje op en probeer met een mooie mindset aan je dag te beginnen. 

2. Blijf in contact met je collega’s en manager

Pak die telefoon of schiet die zoom-meeting in, want als je in goed contact blijft staan blijft het voor jou ook duidelijker wat er precies van je wordt verwacht en wie wat oppakt. Geef aan je leidinggevende aan of je knelpunten ervaart in je werk. Zorg ook voor persoonlijk contact met collega’s, zoals een online koffiemomentje of bijpraat momentje tijdens de lunch. 

3. Houd regelmatige werktijden aan

Eet en drink op je gebruikelijke momenten. Werk zoveel mogelijk volgens je eigen kantoortijden en stop op tijd zodat je niet het gevoel hebt dat het werk nooit ophoudt. Juist nu is een goede balans tussen werk en privé nodig. Maak een goede werkplanning, stel doelen voor de dag en probeer je er zoveel mogelijk aan te houden. Gun jezelf ook naast je lunchpauze in elk geval 2x per dag een momentje om even te schakelen. Het afwisselen van concentratietaken en andere, luchtigere activiteiten helpt om een goede balans te houden. Dit is belangrijk om het werk goed vol te kunnen houden. 

4. Zorg goed voor je mentale gezondheid

Alles is ineens anders dan je gewend was. Deze roerige tijd kan zorgen, angst of piekeren veroorzaken. Dat is een normale reactie op een abnormale situatie. Veel mensen kennen in hun omgeving mensen die een Covid-19 test moeten doen, in spanning zitten of ze Corona hebben gekregen en moeten opletten om anderen niet ongewenst te besmetten.

Houd daarom aandacht voor je mentale gezondheid. Zet er iets tegenover. Probeer positief te denken (bedenk bijvoorbeeld iedere dag waar je dankbaar voor bent). Laat dingen waar je geen invloed op hebt los en laat je niet gek maken. Erken je gevoelens. Bespreek die met de mensen om je heen. Neem contact op met de Qragt Balanscoach als je merkt dat dat nodig is.

5. Let op je werkhouding

Langdurig werken in een verkeerde houding kan pijn veroorzaken. Zorg zo goed als dat gaat voor een ergonomische werkplek. Probeer stoel- en tafelhoogte zo op elkaar af te stemmen dat je armen een ontspannen houding aannemen (met ontspannen schouders). Dit lukt het best met je ellebogen op, of net iets boven tafelhoogte. Af en toe staand werken geeft een goede afwisseling op langdurig zitten. Misschien kun je een staan-werkplek creëren door een (tijdelijk) bureau op ellebooghoogte te maken. Zitten kan natuurlijk ook afgewisseld worden met staand of lopend bellen.

 

Meer lezen over thuiswerken?

Lees dan eens dit interview met een lid van het Corona-crisisteam. Of sluit je aan op Qragt en volg de online cursus 'Gezond Thuiswerken'.

 

Deze blog kwam tot stand op basis van de verschillende adviezen van het ministerie van Sociale Zaken op gebied van vitaal thuiswerken.
Zie ook: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/fit-en-vitaal-thuiswerken/tips-voor-thuiswerkers

 





Sluit je nu gratis aan bij Qragt!



Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20